HTML

Marci Rómában

Ez a kis blog az örök Városban és Itália egyéb részein eltöltött fél évem lenyomata a cyber-térben.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss kommentek

  • katikiss: Kedves Marci! Én is ösztöndíjas leszek most ősztől romában és szeretném,ha elküldenéd az email ci... (2011.04.17. 12:46) A modern Róma - 1. rész
  • bogyesz26: Látom gyorsan aklimatizálódsz a latin életstílushoz :) (egy hónap után már nem lep meg, hogy még m... (2010.10.20. 22:56) Róma, te csodás!
  • naughtyL: de a tengerbe ugye nem ruhában mentél be?:) (2010.10.10. 19:30) Napsütés, vidámság

Linkblog

2010.09.19. 22:27 semperist

Laterán és monszun

Szikrázó napsütésre ébredhettünk ma itt. Ezt kihasználva délután elmentem megnézni a Lateráni Szent János bazilikát (San Giovanni  in Laterano), ami " minden templom anyja és feje", az ökumenikus anyaegyház. Mint megtudtam, régebbi és magasabb rangú, a Szent Péternél! Avignonból visszatérve romosan találták, ezért költözött a pápaság inkább a vatikánba, de 1870-ig itt koronázták a pápákat. Főkanonokja régen a francia király volt, és ezt örökölte az elnök, úh most éppen Sárközy az :). A keresztelőkápolna kimaradt, már csak amiatt is vissza kell jönni. Ugyanis rövidnadrágban oda már nem volt pofám bemenni, lévén már a San Giovannibna is ki volt írva h nem lehet, csak épp nem tartják be, de a Battisterioban tényleg keresztelő volt épp, sőt úgy tűnt futószalagon megy bent az ipar. Egyik kiöltözött család után jött a másik, fogva egy-egy csipkepólyás babát.

 

A főhomlokzat (sajna ellenfényben) - Alessandro Galilei

 

 

A bejárati loggia

 

 A főhajó

  

 

A keresztház, középen a gótikus baldachinban Szt. Péter és Szt. Pál koponyái

 

A keresztház északi bejárata, balra a Lateráni Palota és egy újabb obeliszk ... már nem tudom számon tartani őket, annyi van...

 

Innen nem messze található a Jeruzsálemi Szent Kereszt templom. Na ott már nem a japán turisták vakuznak, a látogatók nagy része tényleg zarándok. Sok az apáca hátizsákkal, fényképezővel. A padsorokban ülve békésen olvasom az útikönyvet, körülöttem mászkál egy csoport. Épp a homlokom törölgetem (kint 30 fok), mikor a csoport spontán rázendített egy kis egyházzenére. Az első szám után elillantam a mellékhajóba. Valami csodás akusztikája van a helynek. Kápolnájában öriznek egy darabot a Krisztus keresztjéből, és két tövist koszorújából.

A főhomlokzat Borromini-hatású

 

Az apszis, rajta Krisztus mandorlában

 

Hazafele hirtelen fekete fellegek tűntek elő, mondom: á biztos nem lesz eső. Hát szép zápor lett pedig. Viszont meleg maradt, tiszta trópusi monszun-feeling. De hamar elvonult és a naplementét már láthattuk a felhők közt, épp a Fórum romanumon ért az alkony, hát megörökítettem. Élőben szebb volt :)

 

És a Colosseum, a lemenő nap fényében.

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://marciromaban.blog.hu/api/trackback/id/tr352308778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

naughtyL 2010.09.20. 00:38:23

a rövidnacira inkább nem is mondok semmit..
jujj a Colosseum-os Jóféle:) képeslap minőség!!
süti beállítások módosítása