HTML

Marci Rómában

Ez a kis blog az örök Városban és Itália egyéb részein eltöltött fél évem lenyomata a cyber-térben.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss kommentek

  • katikiss: Kedves Marci! Én is ösztöndíjas leszek most ősztől romában és szeretném,ha elküldenéd az email ci... (2011.04.17. 12:46) A modern Róma - 1. rész
  • bogyesz26: Látom gyorsan aklimatizálódsz a latin életstílushoz :) (egy hónap után már nem lep meg, hogy még m... (2010.10.20. 22:56) Róma, te csodás!
  • naughtyL: de a tengerbe ugye nem ruhában mentél be?:) (2010.10.10. 19:30) Napsütés, vidámság

Linkblog

2010.09.21. 00:11 semperist

140° anniversario di Roma Capitale

Nem több, mint 2 óra sorban állás/ülés után megkaptuk ESN kártyánkat végre. Ez szükséges az adókártyához, ami kell a menzakártyához (oh, te olasz bürokrácia).

Apácák mindenhol, utcán, metrón, buszon. A katolikus egyház fellegvára címet bizony kiérdemli a Város!

Az idő szemérmetlenül jó. Bár az olaszoknak szemmel láthatóan ez már ősz (kiskabát, pulcsi).

Viszont jeles évfordulót ünnepel a Város. Ma 140 éve, hogy befejeződött a 'Risorgimento' - az újraegyesítés folyamata.

Velence 1866-os megszerzésével az Olasz Királyság már majdnem teljes volt, csak Lazio tartomány, azaz Róma környéke hiányzott Itáliából. Az még a pápai államot képezte, persze csak névleg, mert a franciák 'biztosították', s így az befolyásuk alatt állhatott. De 1870 szeptemberében az épp a vadiúj Németországot összeverő poroszok szétverték a második császárságot, ezért III. Napóleonnak minden haderőre szüksége volt (már mind hiába), hát hazahívta katonáit. A védtelen Róma pedig várta az elkerülhetetlent. Szeptember 20-án az egyesített olasz csapatok átlőtték Róma városfalát, és diadalmasan bevonultak, a lakosság kitörő lelkesedése közepette. Addig Firenze volt, de ettől a naptól kezdve újra Róma lett az egységes Itália fővárosa, 1200 év után újra. Persze ennek nem midnenki örült maradéktalanul. Többek közt IX. Pius pápa, aki az áttörés hírére a Vatikánba menekült, bezárta az ajtót, és magát a 'Vatikán fogjának' nyilvánította. Az olaszok a Szent Péter bazilikát azért mégsem ágyúzhatták a fejére, ezért maradt a patthelyzet, soha többé nem hagyta el a Vatikánt, ahogy utódai sem 1929-ig, de Benitóról majd később!

Mára persze réges-rég megbékéltek az új olaszországgal. A mai ünnepségeken részt vett Tarcisio Bertone vatikáni kardinális (afféle miniszterelnök). Az ünnepek díszvendége az olasz köztársasági elnök: Giorgio Napolitano volt, aki ellátogatott a Capitóliumba, a városi szenátus ülésére, s találkozott a nagyon trikolórba tekert Gianni Alemanno polgármesterrel.

Az ünnepségek logója

 

A Város színeiből narancs-bíbor (igen az ókori szenátustól ered a bíbor, micsoda hagyomány...) szín virágokkal díszítették a köztereket.

 

A köztársasági elnök és a polgármester a díszszemlén

 

Díszsorfal

 

Koszorúznak vicces sisakban, ami az 1946-ban eltörölt királyságból maradt

 

Napolitano a szenátus ünnepi ülésén

 

Az olasz google ma így nézett ki:

 

Ez a Piazza Campidoglio térburkolata:)

A fotókat a leonardo.it-ről loptam, ami az olasz index. Itt jegyzem meg, hogy olasz híreket olvasni nehéz a sok felugró tésztareklámtól...

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://marciromaban.blog.hu/api/trackback/id/tr712311493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása